Ana içeriğe atla

Havuzcunun eli halkın cebinde

Hazine’nin eski müsteşarı Eğilmez, “Kamu bankaları işin içinde olunca Hazine garantisi sağlanmış olur. Örneğin Ziraat Bankası zarar ettiğinde Hazine devreye girecektir” dedi.



İhale süreci başladığından beri kamuoyunun gündeminden düşmeyen 3. havalimanı projesi finansmanı imza töreninde, projenin Hazine desteği olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapıldı. Ancak projenin ilk aşaması için toplam 4.5 milyar Avro’luk finansmanın 3.5 milyar Avro’sunun kamu bankalarından sağlanması Hazine desteğine işaret ediyor.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Finansbank, ve Denizbank üst yöneticileriyle, ihaleyi kazanan Cengiz- Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan İGA yetkilileriyle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AKP milletvekili Berat Albayrak, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Lütfü Elvan da katıldı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, birinci etap yatırımları için Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımı finansman kredisinin, Hazine garantisi olmadan, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve özel bankalar Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank’tan sağlandığını söyledi.

[Haber görseli]

Kamu varsa garanti var

[Haber görseli]Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez proje için alınan kredinin Hazine garantisi olmadığı dile getirilse de kamu bankalarının işin içine girmesinin direkt olmasa da Hazine garantisi anlamına geldiğini söyledi. Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirileceğine dikkat çeken Eğilmez, “Eskiden YİD’lere bu tür garanti verilmiyordu. Sistemin çalışıp çalışılmaması ile ilgili garanti veriliyordu. Eğer uçak inmezse devlet aradaki farkı veriyor, kullanımı garanti ediyordu. Örneğin 100 değil 80 yolcu taşınmışsa 20’yi Hazine karşılıyordu. Bu iyiydi. Eski bir Hazine çalışanı olarak bu değişmesin diye yıllarca uğraştık. Ancak geçen yıl yapılan değişiklikle alım değil borcun tümü garanti ediliyor. Eğer sistem işlemezse tabii Hazine garantisi ödeyecek” dedi. Eğilmez şöyle devam etti: “Çünkü kamu bankaları işin içinde. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) zaten kendi başına garanti edemez. O da Hazine’ye bağlı. Direkt Hazine garantisi verilmese bile kamu bankaları işin içine girdiğinde Hazine garantisi sağlanmış oluyor.”

[Haber görseli]Vatandaşın cebinden

Dr. Ümit Akçay da kamu bankalarının payının direkt Hazine garantisi olsun diye yükseltildiğine dikkat çekti. Akçay, DHM’nin yurtdışı kredilere, Hazine’nin de kamu bankalarına garanti verdiğini söyledi. Akçay “Yolcu hedefine ulaşılmazsa kamu bankalarının zararını Hazine karşılayacak. Proji bazlı garanti verilmesi gerekmiyor. Özetle bu yatırımların bedeli yine vatandaşın cebinden çıkacak” dedi.

Davutoğlu’na göre Hazine’ye yük getirmeyecek

Başbakan Davutoğlu, üçüncü havalimanı için 10.2 milyar Avro’su yatırım, 22.1 milyar Avro’su kira bedeli olmak üzere toplam 32.3 milyar Avro’ya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlandığını söyledi. Davutoğlu “Hazine’ye hiçbir yük gelmeden dünyanın en büyük projesi de gerçekleşmiş olacak” dedi.





 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.