Ana içeriğe atla

Teklif de yok uzlaşma da


 Atina, kreditörlere yazılı bir öneri sunmazken görüşmelerde sonuç elde edilemedi. Yunanistan’ın, kurtarma paketi için bugün resmi talepte bulunması gerek.




Yunanistan, yeni borç planı için kreditörleriyle yeniden masaya otururken, dünkü görüşmelerde olumlu sonuçlar elde edilemedi. Pazar günü bir kez daha AB Liderler Zirvesi yapılabileceği ifade ediliyor.

Referandumun ardından dün önce Avro Bölgesi Maliye Bakanları ardından AB Lider Zirvesi yapıldı. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avro Bölgesi Maliye Bakanları Zirvesi’nin ardından, Atina’nın yeni kurtarma yardımı için en geç bugün resmi talepte bulunacağını ancak yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalotos’un hiçbir somut öneriyle gelmediğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande önceki gün Yunanistan’ın ‘ciddi’ önerilerle gelmesini istemişti.

Yunan hükümet kaynakları Atina’nın geçen hafta kurtarma anlaşması için önerilerinde iyileştirme yaptığını ve 48 saat içinde yeni öneri yapılacağını söyledi. Atina, anlaşma teklifinde gereken sunumları ve düzeltmeleri ayın sonuna kadar yapacağına dair söz verdi.


Birkaç günü var
Merkel, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın bir anlaşma sağlayabilmesi için sadece birkaç günü kaldığını belirterek, “Yunanistan’ın yeni kredi alabilmesi için reformlar yapmaya kararlı olduğunu göstermesi gerekiyor” dedi. Hollande ise acil yardım paketinin hazır olduğunu ancak Yunanistan’ın ciddi ve güvenilir reformlar teklif etmesi gerektiğini söyledi.

Yazılı öneri yok
Avrupa Birliği kaynakları ise Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalotos’un Avro Bölgesi Maliye Bakanları Zirvesi’ne yazılı bir öneriyle gelmediğini belirttiler.

AB Zirvesi öncesinde Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile toplantı düzenledi.

Obama görüşmesi
Merkel ve Yunan Başbakan, ABD Başkanı Barack Obama ile de telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin tüm tarafları, Yunanistan’ın Avro bölgesinde kalması için cesaretlendirdiği ve bunun herkesin çıkarına olduğu ifade edildi.

Çipras konuşacak
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter üzerinden yayımladığı mesajında Çipras’ın bugün parlamentoda Yunanistan’ın içinde bulunduğu borç krizinin ele alınacağı bir oturuma katılacağını duyurdu.

Atina para istedi
Öte yandan İtalyan Ansa haber ajansına göre Atina, Avro bölgesinden 48 saat içinde 7 milyar Avro yardım talep etti.


İSTİFA EDEN VAROFAKIS'IN SON KİTABI

Neoliberalizm, Avrupa’yı 
parçalayan bir canavar
İngiliz Guardian dün, Yunanistan’ın önceki gün istifasını sunan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in son kitabıyla ilgili makale yayımladı. Makale, eski bakanın neden Avrupalı kreditörlerle anlaşamadığıyla ilgili ipuçları veriyor. Makaleye göre Varoufakis, kitabında, Alman Merkez Bankası’nın Yunanistan’ı boğduğunu ifade ederek, Wall Street merkezli küresel bankacılık sistemini Yunan efsanesinde geçen, bir Labirentin ortasındaki yarı insan yarı boğa olan Minotor’a benzetiyor. Efsaneye göre Girit kralı Minos’a yenilen Atinalılar, haraç olarak yedi yılda bir yedi genç erkek ve yedi genç kızı Minotor’a kurban olarak gönderirler. Varoufakis kitapta şu ifadeleri kullanıyor: “Avrupa parçalanıyor çünkü mimarisi Minotor diye adlandırdığım Wall Street merkezli neoliberal kapitalist sistemin ölüm sancılarının yol açtığı şok dalgalarını kontrol etmekte yeterli değil.” 2008’de İspanya’nın Almanya’dan daha az borcu olduğunu, İtalya’nın da bütçe açığı daha düşük olduğunu söyleyen Varoufakis, borç sorununun hovardalıkla ilgisi olmadığını, Avro ile birlikte Avrupa’nın Minotor’a ihracatının artmasına odaklanıydığı ve bundan da Almanya’nın kazançlı çıktığını belirtiyor. Merkel’in önünde iki seçenek olduğunu belirten eski Maliye Bakanı bunları sarı ve kırmızı butona basmak olarak tanımlıyor. Sarı mevcut politikalara devam demekken kırmızı Avro’nun sonuna gelinmesi ile bölgenin krizden tamamen çıkması anlamını taşıyor. Ancak Varoufakis, Merkel’in faiz oranlarını düşük tutarak Avro’yu düşük hale getirerek ihracatını artırma imkanından dolayı sarı butonu tercih edeceğini belirtiyor.

Yeni Maliye Bakanı 
kapıda karşılandı
Yanis Varoufakis yerine göreve yeni atanan Yunanistan Maliye Bakanı Öklid Sakalotos (ortada), Brüksel’de düzenlenen Avro bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesinde Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem (solda) ve Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin tarafından karşılandı.


Sosyalist Enternasyonal’den destek
Tüm Dünyada 120 sol partinin üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’in (SE) 5-7 Temmuz 2015 tarihleri arasında New York’ta Birleşmiş Milletler Binasında gerçekleştirilen toplantılarına katılmak için ABD’ye giden SE Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, toplantı öncesinde Başkanlık Divanı’nda Yunanistan için bildiri yayınladıklarını söyledi. Oran, bildiride öne çıkan unsurları şöyle özetledi: “Avrupalı liderler ve kurumları Yunan halkının demokratik seçimlerine saygı duymaya ve tüm taraflar için uygulanabilir bir anlaşma için yapıcı davranmaya çağırıyoruz. Dünyanın en zengin bölgesi olan AB’nin imajı, çöküşün kıyısındaki bir üye devleti kurtarmak için tüm çabaları sarf etmemiş olmakla geri dönülemez bir darbe alacak.”

Castro’dan mektup
Küba Devrimi‘nin lideri Fidel Castro da ‘hayır’ sonucunun ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a bir mektup yazdı. Referandum sonucunu ‘zafer’ olarak tanımlayan Castro, “Ülken bu karışık durumda Latin Amerika’ya cesaret dersi verdi. Dış tehditlere karşı Yunanistan kendi kimliği ve kültürünü korumayı başardı. Yoldaş Çipras, yolunuzda başarılar diliyorum.”









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.