Ana içeriğe atla

Komşunun kaderini sandık belirleyecek

Kurtarma programını uzatma isteği reddedilen Yunanistan temerrüde düşüyor. Avro Bölgesi Başkanı ‘yeni öneriler ancak referandumdan sonra görüşülebilir’ dedi.



Yunanistan’a Uluslararası Para Fonu’na (IMF) borçlarını ödemesi için verilen son tarih dün akşam saat 20.00’de doldu. Atina, temerrüde düşmeden birkaç saat önce kreditörlere iki yıllık yeni bir mali yardım ve buna paralel olarak borçların yeniden yapılandırılması için yeni bir teklif sundu. Ancak bu öneri kabul görmedi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın makamından yapılan açıklamada, “Yunanistan hükümeti finansal ihtiyaçlarını karşılamak ve paralelinde borçların yeniden yapılandırılması için ESM (Avrupa İstikrar Fonu) ile iki yıllık anlaşma teklifinde bulundu. Yunanistan pazarlık masasında bulunmaya devam etmektedir” denildi. Atina’nın “Avro bölgesinde kalmak için makul çözüm” aramaya her zaman devam edeceği belirtildi. Avro bölgesi maliye bakanları ise teklifi görüşmek üzere borcun ödenmesi için son saat olan 20.00’de telekonferans düzenleme kararı aldı.

Bugün de görüşülecek
Bakanlar toplantının ardından, eski programı uzatma süresinin haftasonu dolduğunu vurguladı. Maliye bakanları Çipras’ın yeni yardım planı önerisini bugün görüşmeye devam edecek ancak Avro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem yeni önerilerin ancak pazar günkü referandumun ardından masaya yatırılabileceğini söyledi. Malta Başbakanı Joseph Muscat ise Atina’nın AB ile müzakereler yeniden açılırsa, referandumu askıya almayı teklif ettiğini söyledi.

Tarih 6 Temmuz
Yunan Maliye Bakanı Varoufakis, gündüz saatlerinde IMF’ye ödeme yapılmayacağını duyurmuştu. Görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda IMF, ödemenin yapılmadığını resmen ilan edecek. Ancak Yunanistan’ın temerrüde düştüğü açıklanmayacak. Avrupa Merkez Bankası, referandumun neticesi açıklanıncaya kadar Yunan bankalarında bulunan mevduatların kendi teminatı altında olduğunu duyuracak. Referandumdan “hayır” çıkması halindeyse, Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarındaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrıca, Yunan bankalarına acil likidite yardımında bulunmayı durduracak. IMF de 6 Temmuz sabahı, Yunanistan’ın temerrüde düştüğünü açıklayacak. Ardından, kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan’ın kredi notunu düşürecek. “Evet” çıkarsa, AB ve IMF, Çipras hükümetinin davranışına göre yol belirleyecek. Çipras hükümeti istifa ederse Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan’a destek olmayı sürdürecek. Çipras’ın istifa etmemesi halindeyse, referandumdan “hayır” kararı çıkmış gibi davranılacak.

Avro’da kalabilir
Bloomberg’e konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Scheauble ise Yunanistan’ın referandumda “hayır” oyu çıksa bile ülkenin Avro bölgesinden ayrılmak zorunda olmayacağını söyledi.

Kredi notu çöp seviyesine düşürüldü
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Yunanistan’ın kredi notunu “çöp” seviyesine düşürdü. Kuruluş, ülkenin kredi notunu “CCC”den “CCC-”ye çekerken, not görünümünü ise “negatif”te bıraktı. Negatif not görünümü notun tekrar indirilebileceğine işaret ediyor.

S&P’nin resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, kararda Atina’nın halk oylamasına gitme kararı etkili oldu. S&P ayrıca, Yunanistan’ın Avro’dan çıkma olasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü kaydetti. Açıklamada, Yunanistan’ın Avro bölgesinden çıkma olasılığının yüzde 50 civarında olduğu belirtilerek şunlar ifade edildi:

6 ay süre
“Yunanistan’ın resmi kreditörlerinin önerdiği kredi şartlarını referanduma götürme kararını, Çipras hükümetinin iç siyaseti, finansal ve ekonomik istikrarın, borç ödemelerinin ve Avro bölgesi üyeliğinin önüne koyacağının ek göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Yunanistan’ın şartlarında beklenmeyen olumlu gelişmeler yaşanmaması halinde, ülkenin gelecek 6 ay içinde temerrüde düşmesi kaçınılmaz.” Ayrıca, Yunanistan’ın kredi notunun, “tercihli temerrüt”e çekilebileceğine işaret edildi.

Piyasalar umutlu
Yunanistan’ın son teklifi ile birlikte piyasalarda Avrupa ile pazarlıkların devam edeceği umudu doğdu. Öte yandan Yunan gazetesi Kathimerini’nin, Çipras’ın Avrupa Komisyonu tarafından yapılan son dakika mali yardım teklifini değerlendirdiğine yönelik haberi de piyasaları rahatlattı. Önceki gün tarihi düşüşler yaşayan Avrupa borsaları artıya döndü. ABD borsaları yükselişle açılırken, İngiltere, Fransa ve Almanya borsaları yüzde 1 civarı yükseldi. İtalya ve İspanya’nın 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirileri günün zirve seviyelerinden gerilerken, Almanya’nın 10 yıllık tahvili dip seviyelerden yükseldi. Borsa İstanbul ise önceki günkü yüzde 2.14’lük düşüşün ardından dün yüzde 0.6 yükselişle kapandı. Dolar/TL 2.68’in altına geriledi. Avro/dolar paritesi 1.12’ye yakın seyretti.

Yunanistan’ın borç krizi ile ilgili değerlendirmede bulunan Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, “Bir son dakika anlaşması yapamamak Dax’ın bir diğer yüzde 3-5’lik kayba daha uğramasına ve Macaristan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya gibi yeni Avro bölgesi üyelerini ciddi biçimde artan kredi riskine maruz bırakacak. Piyasalardan 6 aylığına uzaklaşmak yönündeki tavsiyem maalesef iyi bir danışmanlık hizmeti gibi görünüyor” diye konuştu.

Merkez önlem aldı
Merkez Bankası, Avro bölgesinde Yunanistan kaynaklı riske karşı ilk adımını attı. Merkez Bankası, bloke zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında tutulmakta olan Avro cinsi döviz hesap bakiyelerine uygulanan binde 2 komisyon oranının yıllık onbinde 5’e indirildiğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada kararın Avro bölgesinde gözlenen gelişmeler üzerine alındığı kaydedildi. Açıklamada, yeni komisyon oranlarının 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı ve gerekli görülmesi durumunda komisyonların yeniden gözden geçirilebileceği belirtildi.




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.