Ana içeriğe atla

Dünya gördü AKP görmedi

Eski CHP milletvekili İlhan Kesici: Dünya, Türkiye ekonomisinin kötü gidişatını gördü. 2013’ten beri AKP’yi kaç kez uyardı ama AKP anlamak sitemedi.




Eski CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, uluslararası kuruluşların AKP’yi ekonominin kötü gidişatıyla ilgili 2013’ten beri kaç kez uyardığını ancak mevcut ekonomi yönetiminin önlem almadığını söyledi.

Kesici, gazetemize yaptığı değerlendirmede, dünyadaki dolar likiditesinin azalmasıyla özellikle gelişen ülkelerin ‘sermaye donma riski’ ile karşı karşıya olduğunu belirterek The Economist Intelligence Unit’in Eylül 2013’te açıkladığı endekse göre Türkiye’nin bu ülkelerin başında geldiğine dikkat çekti.

Kesici, şöyle devam etti: “Dünyada çok miktarda olan dolar Amerika’ya çekilirse bundan ülkeler nasıl etkilenecek, böyle bir endekste en kötü etkilenecek ülke Türkiye görünüyor. Bu endeks 20 Eylül 2013’te açıklandı. Mevcut AKP hükümetinin Eylül 2013’te bütün dünyaya ilan edilen bu endeksi ya yeteri kadar ciddiye almamış olmaları veya algılayamamış olmaları sıkıntı yaratıyor. Yani dünyada böyle bir daralma olacaktır. 2013’ten beri bu bütün dünyaya ilan edilmiştir. Ama bizimkiler hala cümbüş çalmaya devam ettiler, halbuki böyle bir durum yok.”

Ekonomideki kötü gidişi teyit eden bir diğer endeksin de Bloomberg olduğunu belirten Kesici, “Bloomberg’e göre Türkiye, dünyanın en kötü 15 ekonomisi içinde 9. sırada. Bizimkiler dünya ekonomisinde Türkiye’nin yerini abarta abarta bitiremiyor ama 2 Mart 2015’te yayımlanan bu endekste Türkiye’nin dünyanın en kötü ekonomisi olduğu ilan edildi. Hükümetten buna bir itiraz da gelmedi” dedi.


[Haber görseli] 



[Haber görseli] 
YATIRIMLAR DÜŞTÜ
İlhan Kesici, yapısal bozulmanın en önemli göstergesi olarak kamu ve özel sektör yatırımlarındaki düşüşü gösterdi. 1998’de kamu ve özel sektör yatırımları milli gelirin yüzde 24.3’ü iken bu oran 2013’te yüzde 20’ye indi. Kesici’nin verdiği bilgiye göre son 8 yılda Türkiye gelişen ülkelerden daha az büyüdü. Sabit fiyatlarla dolar bazında kişi başı milli gelirde 7 yıldır yerinde saydı. Türkiye çok partili dönemde (57 yıl) ortalama yüzde 5.1 büyürken 12 yıllık AKP iktidarında yüzde 4.7, son 8 yılda yüzde 3.3 büyüyebildi.

SANAYİ DE TASARRUF DA KALMADI
Yapısal bozulmanın diğer önemli göstergeleri olarak da imalat sanayisi ve yurtiçi tasarruflardaki düşüşü gösteren Kesici, milli gelirde imalat sanayinin payının 1998’de yüzde 23.6 iken 2013’te yüzde 15’e gerilediğini söyledi. İç tasarrufların milli gelirdeki payının da 1998’deki yüzde 24’ten yüzde 14’e gerilediğini belirtti. Kesici, hanehalkının borçluluk oranındaki artışa dikkat çekti. Hanehalkı borçları 2002’de 4 milyar dolar iken 2014’te 155 milyar dolara çıktı. Toplam dış borç ise 107 milyar dolardan 398 milyar dolara yükseldi.

IMF çok sert dille uyardı
İlhan Kesici, Türkiye ekonomisi ile ilgili önemli uyarılar arasında en sorunlu olanın Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 5 Aralık 2014’te yayımladığı Türkiye raporu olduğuna dikkat çekti. Kesici, “IMF’nin hükümetimize resmen verdiği raporun son satırında deniliyor ki, ‘Türk yetkilileri, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu riskleri bizim algıladığımız gibi algılamıyor’ Bu diplomatik bir dille, en yumuşak şekilde ifade edilmiş bir söylemdir. Bu da şu demek: Türk ekonomisinin karşı karşıya olduğu riskler çok ciddidir, bunu Türk ekonomi yetkililerine bıkmadan usanmadan anlattık, fakat bunlar ekonominin hangi durumda olduğunu ya anlamıyorlar, algılayamıyorlar ya da aldırış etmiyorlar. Bu ileri derecede suçlayıcı bir dildir. Diplomatik dilde de çok az rastlanan bir şeydir” diye konuştu.
Türkiye’nin 2001’den beri çok istikrarsız ve sağlıksız bir büyüme trendi olduğunu vurgulayan Kesici, “Böyle bir durum her ekonomiye kalp krizi geçirtir” dedi.
[Haber görseli]

HARCAMALAR ARTTI
Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları birinci çeyrekte sabit fiyatlarla yüzde 4.5’lik artışla 20 milyar 982 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 11.1’lik artışla 316 milyar 311 milyon lira oldu. Devletin nihai tüketim harcamaları söz konusu dönemde sabit fiyatlarla yüzde 2.5 artarak 3 milyar 211 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 7.9’luk artışla 66 milyar 891 milyon lira olarak gerçekleşti.










 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.