ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terör ve uyuşturucu ticareti ile ilgili raporunda yine Türkiye’nin adı geçiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Mart ayında Kongre’ye sunduğu raporuna göre Türkiye, uyuşturucu ve terör finansmanında önde gelen ülkeler arasında. Yöneltilen iddialar arasında özellikle Suriye’deki terör gruplarına sermaye aktarımı başı çekiyor. Hükümet, kara para ile mücadelede yeterli destek sağlamıyor ya da rehberlik yapmıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın martta Kongreye’ye sunduğu 2014 Uluslararası Uyuşturucu Kontrolü Strateji Raporu’nun Kara Para Aklama ve Finansal Suçlar bölümünde Türkiye ile ilgili çarpıcı iddialar yer alıyor.
Raporda yer alan ifadelere göre Türkiye 2013’te kara para aklamada başlıca ülkelerden biri. 489 ülke arasında 66 ülke kara paranın aklandığı ülkeler olarak sıralanıyor. Türkiye de ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Japonya, Kenya, Lübnan, Yunanistan, Nijerya, Pakistan, İtalya, BAE ile birlikte bu ülkeler arasında yer alıyor. Ancak Türkiye için özellikle güney sınırında Suriye’ye para akışı göz önünde bulundurularak terörün finansmanı öne çıkıyor.
ABD Terörün Finansmanı Çalışma Grubu tarafından derlenen bilgiler ve iddialara göre,
* Türkiye özellikle Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya için önemli bir bölgesel finans merkezi. Avrupa ve Güneydoğu Asya arasında belli başlı uyuşturucu ticareti rotası olmaya devam ediyor.
* Uyuşturucu trafiği aklanan sermaye kaynağından sadece biri. Diğer kaynaklar kaçakçılık, sahte fatura, vergi kaçırma ve daha küçük boyutlardaki taklit ürünler, sahtecilik, üçkağıtçılık, insan-organ kaçakçılığı.
* Terörizmin finansmanı yaygın bir şekilde ve özellikle Suriye sınırına para akışı olarak gerçekleştiriliyor.
* Uyuşturucu ticaretine bulaştığı düşünülen terörist gruplar ve diğer yasadışı faaliyetler Türkiye’de varlığını sürdürüyor.
* Kara para aklama, bankalar, bankadışı finansal kurumlar ve yeraltı ekonomisi tarafından gerçekleştiriliyor.
* Türkiye’deki ekonomik aktivitenin üçte birinin kayıtdışı işlerden elde edildiği tahmin ediliyor.
* Kara para aklama metodları, büyük ölçüde sınırötesi para kaçakçılığı, ülke dışına ve içine banka transferleri, ticaret dolandırıcılığı, lüks otomobil, altın, emlak gibi alım satımlar.
* Türk kaçakçılar para ve bazen altını, kuryeler, yeraltı bankacılık sistemi ve banka transferleri aracılığıyla Pakistan ve Afganistan’daki uyuşturucu tedarikçilerine aktarıyor. Para kaynağı çoğunlukla Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve diğer Ortadoğu ülkelerindeki hesaplara aktarılıyor.
* Türkiye kamu sektörü terörizmin finansmanına açık. Kamusal denetim, kolluk kuvvetlerinin kapasitesi, sosyal yardımlar zayıf ve gerekli araçlardan yoksun. Bu alanlar kuvvetlendirilmeli.
* Kamuda terörizmin finansmanını düzenli olarak denetleyen bir yapı yok.
* Hükümet, MASAK’la ilgili çabalarına rağmen kara para ile mücadele ve terörizmin finansmanının önlenmesine yeterli destek sağlamıyor ya da rehberlik yapmıyor.
* 18 Ekim 2013’te FATF, Türkiye’nin bu konudaki gelişimini kabul etse de stratejik eksiklikleri olduğunu vurguladı.
Rapora göre Ocak - Kasım 2013 arasında Türkiye’de 8.52 metrik ton eroin, 143.6 metrik ton esrar, 7.6 milyon tablet extasy vb uyuşturucu hap ele geçirildi. 2012’de ele geçirilen eroin miktarı 12 metrik ton, esrar miktarı 75 metrik ton, uyuşturucu hap sayısı ise 3.8 milyon adet civarıydı.
Yorumlar
Yorum Gönder