Ana içeriğe atla

ABD'de borç aranıyor

Hazine, yabancı yatırımcıyı kur riskine maruz bırakmadan 8 milyar dolarlık borç alma imkânına ulaştı. Devlet ABD’den borçlanıp bütçe açığını kapatabilecek.


Hazine, ABD piyasalarında 8 milyar dolara kadar borçlanma aracı ihracı yapabileceğini açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor? Piyasa analistlerine göre borçlanma ihracı devletin paraya ihtiyacı olduğunda yapılıyor. Türkiye, bu şekilde daha kolay yabancı yatırımcı çekebilecek. Yabancı yatırımcı, hazine bonosu veya devlet tahvili aldığında yurtdışında yüksek faiz imkânından faydalanırken kur riski de almayacak. ABD sermaye piyasası düzenleme kurumuna (SEC) geçen cuma günü yapılan başvuruya göre Türkiye, bir veya birkaç arz ile değişik zamanlarda borçlanma ihracı yapabilir. Başvuruda Türkiye’nin yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile borçlanma araçlarını direkt olarak veya aracılar vasıtasıyla ihraç edebileceği de belirtildi.

Güven verecek
Hazine, arz edeceği borçlanmanın koşullarını SEC’e yaptığı başvuruya ek bildirimlerle açıklayacak. Borçlanma parça parça yapılacak. Konunun uzmanları bu iznin verilmesinin Hazine’nin güvenilirliği için önemli olduğunu vurguluyor.

Kur riski yok
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan AHL Forex Araştırma Müdürü Yücel Tonguç ErbaşDaha önce anladığım kadarıyla böyle bir uygulama gözükmüyor. Birkaç kere parçalı olarak 8 milyar dolarlık ABD’de borçlanma yapılabilecek. Detayları daha yayımlamamışlar. Bu şekilde yurtdışında yatırımcılara ABD’de direkt borçlanma gerçekleştirebilecek. İzin verilmesi en azından Hazine kredibilitesi için önemli” dedi. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulabileceği ile ilgili ise Erbaş, “Bence yurtdışında dolara yüksek faiz ile yabancı yatırımcılardan özellikle ABD tarafından bu şekilde bir izin alınarak gerçekleştirilecek borçlanmaların güven vereceğini düşünmüş olabilirler. Ayrıca Türkiye’de kur riski almadan gerçekleştirilecek. ABD dolarına endeksli ihraçlar yabancı yatırımcı için daha teşvik edici olabilir” bilgisini verdi.

Neden bütçe mi?
Ekonomist Gizmen Nalbantlı ise açıklamayı şöyle yorumladı: “Uluslararası piyasalarda borçlanmak isteyen Hazine, ABD’li yatırımcılara tahsis edilebilecek ihraç tavanını 8 milyar olarak güncelleyerek cuma günü SEC’e başvuru yaptı. Bildirimin geçen yıl kasım ayında gönderilen izahnamenin güncellemesi olduğu ve yeni bir ihraç için kayıt anlamına gelmediği belirtildi. Hazine’den henüz planlanan yeni bir ihraç bulunmuyor. Hazine genel olarak bütçe açığını finanse etmek amacıyla DİBS ihraç eder. Akıllara bütçe açığının artacağı için böyle bir hamle yapıldığı gelse de henüz bununla ilgili net bir yorum yapamayız.

‘YENi BİR KAYIT DEĞİL’
Hazine’den konuya dair yapılan açıklamada ise SEC’e yapılan bildirimin geçen yıl kasım ayında gönderilen izahnamenin güncellemesi olduğu ve yeni bir ihraç için kayıt anlamına gelmediği belirtildi. Açıklamada, "Her bir tahvil ihracında ABD merkezli yatırımcılara sağlanan pay, belirli bir oranda bu üst limitten düşülmektedir. Bu çerçevede, yapılan kullanımlar sonucunda ilgili kaydın dönem dönem güncellenerek üst limitin artırılması gerekmektedir” denildi





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.