IBC Solar Genel Müdürü Bali, şehirler güneş santralı kurulumuna elveriş olacak şekilde tasarlanırsa Türkiye’nin enerji sorununun büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyor.
Türkiye'nin ilk güneş enerjisi santralını Konya MEDAŞ'ın bahçesine kuran IBC SOLAR, MEDAŞ'ın elektrik ihtiyacının buradan karşılanmasını sağlayarak sektör için örnek bir uygulmaya imza attı. IBC SOLAR Genel Müdürü Hayri Bali, amaçlarının güneş konusunda bilinçlenmeyi artırmak olduğunu söylüyor. Bali, ''Güneş hepimizin. Bırakın herkes faydalansın'' diyerek Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarının artması için bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Konya/Meram Bölgesi Elektrik Dağıtım'ın (MEDAŞ) merkez bina bahçesine 350 bin Avro maliyetle güneş enerjisi tesisi kuran IBC SOLAR, yıllık 335 megavatlık güneş enerjisi üretiyor. Sektöre örnek olması için kurulan tesis, MEDAŞ'ın elektrik ihtiyacını karşılıyor. Yenilenebilir enerjinin her gün daha da ön plana çıktığı günümüzde, Türkiye'nin de bu işin içerisinde aktif olarak bulunması gerekliliği de her geçen gün daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Türkiye'nin ilk güneş enerji santralı olan uygulama pek çok yeni uygulama için de referans noktası oluşturuyor.
Öncelikli amaçlarının Türkiye'de güneş enerjisi alanında insanları aydınlatmak olduğunu ifade eden IBC Solar Genel Müdürü Hayri Bali, bu nedenle önümüzdeki iki yıl için ciro hedefi koymadıklarını söylüyor.
"GÜNEŞ ENERJİSİ ÇÖZÜM OLABİLİR"
Türkiye'nin ilk güneş enerjisi santralının, 200 kilovat gücünde olduğunu belirten Bali, "Bu yatırım Türkiye'de bir ilk. Ürün kalitesi ve teknolojik standartlar açısından sektör adına örnek uygulama olarak kabul edilecek santralda doğayla tamamen barışık temiz enerji üretiliyor" diyor. Güneş enerjisinin kullanımının Türkiye'nin enerji bağımlılığını büyük ölçüde azaltacağına da değinen Bali, güneş enerjisi yatırımlarının artmasıyla cari açığın önüne de geçileceğine dikkat çekiyor. Sübvansiyonlar nedeniyle Türkiye'de üretilen enerjinin gerçek maliyetinin bilinmediğini vurgulayan Bali şöyle konuşuyor:
"Güneşin üzerine bürokratik engellerle perde çekiliyor. Enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla güneş enerjisine izin verilmeli. Çünkü bu bizim güneşimiz. Artı bir maliyet yok. Enerjinin tüketildiği yerde güneş enerjisi tesisi kurulabilir. Fabrika, AVM çatıları gibi. Madem böyle bir teknoloji var neden önü açılmıyor?''
Son çıkarılan güneş enerjisi yönetmeliğinde birçok belirsiz ifadenin yer aldığını ifade eden Bali, yatırımcının adeta korkutulduğunu düşünüyor. Bali, iletim sistemine bağlantı sorunları nedeniyle Türkiye'de tek bir yerde büyük bir güneş santralı kurmak yerine, daha küçük ve Türkiye çapına dağılmış güneş santralları kurmanın daha faydalı olacağına vurgu yapıyor.
''YERLİ ÜRETİM ISRARI NEDEN?''
Güneş enerjisi panelleri için yerli üretimin öne çıkarılmasını da doğru bulmadığını söyleyen Bali,"Nükleeri dışarıdan alıyoruz, kömürü, hidroelektrik santralında teknolojiyi dışardan alıyoruz. Neden güneş enerjisinde yerli panel öne çıkarılıyor. Güneş santralının tek maliyeti kurulum maliyeti. Çevreye zarar vermiyor, gürültüsü yok. Oysa diğer santralların ön göremediğimiz maliyetleri var. Sağlık boyutunda ciddi maliyetleri söz konusu. Bunlar tartışılmıyor. Türkiye'de böyle bir bilinç yok" diyor.
Bali, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaştırılması için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
* Tüketildiği yerde üretme teşviki verilmeli. Örneğin fabrika ve AVM çatıları.
* Diğer mühendislik birimleriyle işbirliği yapılmalı. Bir bina yapılmadan önce güneş enerjisinden daha fazla faydalanmak için inşaat planı buna göre yapılmalı. Şehirler buna göre planlanmalı.
* Üniversitelerde bilinçlendirme programları düzenlenmeli.
TÜRKİYE'NİN İLK GÜNEŞ SANTRALI
Geçtiğimiz yıl 350 bin Avro maliyetle Konya’daki MEDAŞ merkezinin bahçesinde kurulan Türkiye'nin ilk güneş enerjisi santralının yıllık elektrik üretim kapasitesi 335 bin kilovat saat. Yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alana kurulan 886 panelden üretilen elektrik ile 100 konutun elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. 200 kilovatlık tesisin kurulduğu Ağustos 2012'den beri ise toplam üretimi 454 megavat saati aştı. 3 bin 500 metrekareye kurulu tesisin ürettiği güneş enerjisi MEDAŞ'ın iç tüketimini karşılıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder