Ana içeriğe atla

ABD'nin Rusya uyarısı Türk şirketleri nasıl etkileyecek?

ABD, Türk şirketlerini yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmaması için uyardı. İş dünyasına göre, uyarı yaptırıma dönüşürse ticaret ve yatırımlar olumsuz etkilenebilir.

Pelin Ünker 

© Deutsche Welle Türkçe

ABD Hazine Bakanlığı, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ne (TÜSİAD) Türk şirketlerinin yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamalarına yönelik bir uyarı mektubu gönderdi.

TÜSİAD ise yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere 30'dan fazla ülkenin Rusya'ya yönelik yaptırım kararları aldığını hatırlatarak söz konusu mektubun Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşıldığını duyurdu.

Peki bu durum Türkiye'deki şirketleri ve finansal kurumları nasıl etkileyecek?

New York merkezli finans gazetesi Wall Street Journal'ın ilk olarak duyurduğu habere göre ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun kaleme aldığı mektupta, "Yaptırım uygulanan Rus kurum ve kuruluşlarla ilişkilerin, Türkiye'nin finansal kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakabileceğini lütfen unutmayın" uyarısı yer aldı.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo, hafta sonu ise Türk mevkidaşı Yunus Elitaş'a "Rus kurum ve kişilerin Türkiye'yi kullanarak yaptırımdan kaçınma girişimlerinden" duyduğu endişeyi dile getirmişti.

İş dünyası ABD'den gelen uyarının Türkiye merkezli şirketler açısından psikolojik etkilerinin olabileceği ancak şirketlerin yasal çerçeve dışına çıkmadığı görüşünde.

DW Türkçe'ye konuşan Rus-Türk İş Adamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, ABD'nin resmi kuruluşlarının, TÜSİAD gibi iş dünyasının temsilcisi bir kuruma uyarı mektubu göndermesinin çok ilginç olduğunu söylüyor.

"Devletler devletlerle muhatap olur. Bunun kültürü de uygulaması da bu şekildedir" diyen Karaaslan, bu mektubun gönderilme sebebini de anlamanın mümkün olmadığını ifade ediyor. Karaaslan, "Çünkü Türkiye-Rusya arasındaki ticaret hep yaptırımlar çerçevesinde devam ediyor. Yapılan işler, satın almalarda bunlara uygun davranılıyor. Ve o konu hep bir standart içinde, bir yasal çerçeve içinde" diyor.

Hangi alanlarda yatırımlar var?

Türk firmalarının Rusya'da beyaz eşyadan kişisel bakım ürünlerine, inşaattan bankacılık ve cam sanayiye pek çok alanda yatırımı bulunuyor.

Koç Holding, Şişecam, Hayat Kimya, FİBA, Zorlu Grubu, ENKA, Rönesans Holding ve Rixos, Rusya'da yatırım yapan önemli şirketler arasında yer alıyor.

İnşaatta ise Rusya'da yaklaşık 21 milyar dolar değerinde 150 proje devam ediyor.

Türkiye'nin Rusya ile hem barış hem de ticaret anlamında başarılı bir denge politikası yürüttüğünü ifade eden Naki Karaaslan, "Çünkü ekonomiler çok hassas dönemden geçiyor. Türk ekonomisi de çok hassas bir dönemden geçiyor ve Rusya-Türkiye ekonomileri birbirine ciddi anlamda da bağlı" ifadelerini kullanıyor.

İki ülke arasında yasaların imkân verdiği ölçüde ticaretin devam edeceği öngörüsünü paylaşan Karaaslan, Rusya'da yerleşik Türk şirketlerin ise ülkede önemli yatırımları olduğunu vurguluyor.

Karaaslan, "On beş milyar dolar direkt yatırım, 150 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bunlar çok önemli yatırımlar. Yani şimdi siz bunları kesin atın. Peki bunun maddi kayıplarını kim telafi edecek? Bir de işin öbür tarafını düşünmek lazım. Yani bunların telafisi mümkün değil" diye konuşuyor.

Dünyada bir yaptırım sistemi olduğunu ancak bu sistem içinde yaşayan ekonomiler ve çalışan insanlar olduğunu dile getiren Karaaslan, "Buradan pek çok insan ekmek yiyor. Bunlar işin çok acı ve sosyal boyutları. Çok zor zamanlar yaşanıyor. Her gün yaptırımlarla ilgili yeni yeni kurallar geliyor. Ama dediğim gibi en önemli konu Türkiye şirketleri ve bizim de bünyemizde olan şirketler hep bu yasal çerçevede çok dikkatli ve hassas hareket edip işlerini ve hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar" diyor.

Rusya ile ticaret hacmi 35 milyar dolar

Rusya ile Türkiye arasında ticaret hacmi 35 milyar doları buluyor. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre bu yılın Ocak-Temmuz döneminde Rusya'ya yaklaşık 3 milyar 190 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Yılın ilk yedi ayında, Rusya'ya en fazla ihracat yapan ilk beş sektör; 539,3 milyon dolar ile yaş meyve ve sebze, 514,4 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 308,5 milyon dolar ile makine ve aksamları, 300,3 milyon dolar ile otomotiv ve 228,3 milyon dolar ile tekstil ve hammaddeleri şeklinde sıralandı.

Aynı dönemde Rusya'ya 152,9 milyon dolarlık hazır giyim ve tekstil, 141,3 milyon dolarlık su ürünleri, 128 milyon dolarlık iklimlendirme sanayi, 112 milyon dolarlık hububat ve bakliyat, 76 milyon dolar çelik ihracatı gerçekleştirildi.

DW Türkçe'ye konuşan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, sektör olarak bu uyarıdan olumsuz etkileneceklerini düşünmediklerini söyledi.

Turizm sektörü darbe alabilir

Rusya Türkiye'nin turizm sektörü için de en önemli pazarlardan biri.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre temmuzda 741 bin 419 Rus turist Türkiye'ye geldi. Yılın ilk yedi ayında ise Rusya 2,2 milyon kişiyle Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ikinci ülke oldu.

Tur Operatörleri Platformu'na göre ABD'nin yaptırımları devreye alması durumunda Türkiye turizm sektörü ağır darbe alabilir.

DW Türkçe'ye konuşan Tur Operatörleri Platformu sözcüsü Cem Polatoğlu, eylül, ekim ve kasım aylarında dünyanın her yerinde fuarlar olduğunu belirterek ABD eğer Türk şirketlerine yaptırım uygularsa turizm sektörünün bundan olumsuz etkileneceğini belirtiyor. 

Bu fuarlara Türkiye'de binlerce iş insanı ve firmanın katıldığını ifade eden Polatoğlu, firmaların hazırlıklarını şimdiden tamamladığını vurguluyor. Polatoğlu, "Bir yaptırım olursa fuarlara katılım olmayacak. Yapılan bir sürü masraf boşa gidecek. Türk ihracatı ve ithalatı da sekteye uğrayacaktır ki bu yaptırıma Amerika'nın dışında Avrupalı şirketlerin de katılım gösterdiğini düşünürsek Türk turizmi ve ihracat ithalatı çok büyük bir zarara uğrayacaktır" ifadelerini kullanıyor.

Bankalar nasıl etkilenecek?

ABD'nin uyarısı, Rus bankalarla muhabir banka ilişkisi bulunan finansal kurumlar ve bankaları da ilgilendiriyor. Muhabir banka, yerel bir bankanın yurt dışında bir ülkede kendi adına işlemlere aracılık edebilmesi için yetkilendirmiş olduğu banka anlamına geliyor.

DW Türkçe'ye konuşan ekonomist Murat Sağman, açıklamanın bankacılık ve finans sektörüne kısa vadede olumsuz bir etkisi olmayacağını, bu etkinin ancak ambargo gelirse uzun vadede görülebileceğini söylüyor.

Sağman "Bu sadece bir uyarıydı, karşılık olarak da buna dikkat ediyoruz diye bizim tarafımızdan açıklama yapıldı. Şimdilik olumsuz bir etki söz konusu değil" diyor.

Prof. Dr. Mehmet Şişman'a göre ise ABD'nin Türkiye'deki finansal kurumlara yaptırım uygulama olasılığının yüksek olup olmadığını anlamak için, Rus oligarkların Türkiye'deki para trafiğini ve miktarını net olarak bilmek gerekiyor. 

Şişman: Bu işin ciddiye alındığını gösteriyor

Şişman, "ABD'nin izlediği ve yönlendirdiği swift sistemi dışında gerçekleşen bu parasal hareketlerin, İran meselesinde olduğu gibi netlik kazanması zaman alabilir. Bununla birlikte ABD Hazine Bakan Yardımcısı'nın eş konumdaki bakan yardımcımızla görüşmesi bu işin ciddiye alındığını ve bir biçimde izlendiğini göstermektedir" diye konuşuyor.

ABD, şubatta Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başlatmasının ardından Rus şirketler ve kişilere yaptırımlar açıklamıştı.

Mart ayında Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Rus milyarder Roman Abramoviç'in de aralarında olduğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantısı olduğu iddia edilen Rus oligarkların Türkiye'ye yatırım yapacağı iddiaları gündeme gelmişti.

ABD'nin Rusya uyarısı Türk şirketleri nasıl etkileyecek? - DW Türkçe

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.