Ana içeriğe atla

BIST’in kedisi kayıp

Finans Merkezi hayaliyle Ataşehir’e gökdelenler inşa edilirken Borsa’da arızaların ardı arkası kesilmiyor


Borsa’da dün de ‘teknik bir nedenle’ 15 dakika işlem yapılamadı. İki gün üst üste yaşanan arızalar, akıllara Enerji Bakanı Yıldız’ın yerel seçimle sırasında elektrik kesintisi için yaptığı ‘Trafoya kedi girdi’ açıklamasını getirdi. SPK ve Borsa konuyu incelediğini belirtiyor ancak sorun hala bulunabilmiş değil!



Yerel seçimler sırasında elektiriği keserek iş yapan kediler bu kez Borsa İstanbul’da ortaya çıktı. İstanbul Finans Merkezi projesi ile 2023’te dünyanın en büyük 10 borsası arasına girmeyi hedefleyen Borsa İstanbul’da (BIST) ‘teknik arıza’ların önüne bir türlü geçilemiyor. Nasdaq’la yapılan anlaşma sonrası Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan’ın tabiriyle ‘antika sistem’ yenilenmeye başlandı. Ancak bu adım da arızaların giderilmesine yetmedi.
Borsa İstanbul’da (BIST) önceki gün yaşanan ‘teknik kaynaklı’ 45 dakikalık kesintinin ardından, dün de Pay Piyasası’nda birinci seans sürekli müzayede işlemleri teknik nedenden dolayı saat 9.50’de başladı. Yani 15 dakika işlemler yapılamadı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa yaşanan kesintilerle ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Ancak sorunun ne olduğu iki gündür netlik kazanmadı.
‘Antika’ uyum sağlayamadı
Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, 10 Ocak’ta yaşanan 4.5 saatlik arızanın ardından yaptığı açıklamada, borsada en son teknoloji iyileştirme yatırımının 1998’de yapıldığını ve bu yüzden “antika” kabul edilebilecek bir teknolojik sistemin mevcut olduğunu söylemişti. Turhan, Nasdaq ile anlaşma yoluna gitmelerinin sebeplerinden birinin bu olduğunu söylemişti. Nasdaq’a uyum kapsamında temmuzda Borsa’da emirler daha hızlı bir platform olan FIX uygulamasıyla geçilmeye başlandı. Ancak test aşamalarında yaşanan bu arızalar yeni teknolojiye henüz uyum sağlanmadığını gösteriyor.
Turhan, “Göreve başladığımdan beri 6. arıza oldu. Değişim yapıyoruz. Hiçbirşeyi değiştirmeseydik, arıza olmazdı. Değişim ve iyileştirmelerin etkisiyle zaman zaman böyle şeyler oluyor. Borsa arızalanmadı, IT sorunu ama bizden kaynaklanmıyor, bizden kaynaklanmayan yazılım sorunu oldu. Arkadaşlarımız dünkü (önceki gün) sorunun yaşanmaması için bütün gece çalıştı, bugünkü (dün) yaşanan bir arıza değil, operasyonel bir hata” dedi.

Arızalar sıklaşıyor

Borsa’nın arıza karnesine baktığımızda son üç yıldır arızaların sıklaştığı görülüyor. 2012’de 2 Mart ve 29 Haziran’da arızalar yaşanırken, geçen yıl 10 Haziran, 16 Temmuz ve 15 Kasım’da işlemler kesintiye uğradı. Arıza sayısı bu yıl şimdiden üçü buldu. Borsa 9 Ocak’ta 4.5 saat kapalı kaldı. 22 Temmuz’da işlemlerin 43 dakika yapılamadığı Borsa, en son dün 15 dakika durdu.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/98247/Borsa_nin_kedisi_kayip.html






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.