Ana içeriğe atla

Kayıtdışı borçlanma artacak

Ekonomi yönetimi tüm bireysel kredilere sınır getirmeye hazırlanırken bankacılık sektörü endişeli:


Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın’a göre tüketimi kısmaya odaklanan bankacılık düzenlemeleri tasarrufu yeterince özendirmezken, kayıtdışılığı tetikliyor. Aydın BES’in uzun vadeli birikim sağlaması için ek tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.


Finansbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, son yapılan bankacılık düzenlemelerini eleştirerek; tasarrufların artırılması için genel harcamaların bir miktar sınırlandırılmasının doğru olduğunu ancak tasarrufları özendiren uygulamalar da olması gerektiğini söyledi. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) bunun için iyi bir yöntem olduğunu belirten Aydın, ancak sistemin daha çok kısa vadeli birikim aracı olarak görüldüğünü ve 2-3 yıl gibi kısa sürelerde BES’ten çıkışlar yaşadığını anlattı. Bunu önlemek için Avrupa’da çeşitli yöntemler uygulandığını ifade eden Aydın, “Biz banka olarak BES’i teminat olarak gösteren kredi ürünü için birkaç kez izin istedik. Ancak mevzuat henüz buna uygun değildi. Bankaya, BES birikimlerini teminat gösterip kredi çekebilmelerine olanak tanınması çıkışları azaltır. Böylece hem kısa vadeli ihtiyaçlar karşılanır hem de sistemden çıkış önlenir” dedi.

Büyümede sıkıntı olur


Türkiye’de toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 28’inin taksitli olduğunu belirten Aydın, kredi kartına getirilmesi planlanan taksit sınırıyla ilgili şunları söyledi: “Düzenleme, özellikle ithalat payı yüksek olan veya lüks tüketimi yüksek olan ürünlerde olacak diye duyuyoruz ama henüz net bir bilgi yok. Buna alternatif üretilebilir. Ancak sektörün en büyük kaygısı üretilen çözümlerin kayıt altında olmaması. Özellikle endişe edilen iş senede kayarsa ne olacak? En son konut satışlarındaki senet oranının arttığı paylaşılıyor. Bu, müteahhitlerin üzerine çok ciddi bir finansman yükü binmesi demek. Üstelik de bu krediyi tam olarak riskini ölçemedikleri kişilere veriyorlar. Şu anda bu tip yönetilebilen kredi ürünlerinin dışına kayma olursa bu şekilde ödemeyi seçen her sektör için uzun vadeli kalıcı büyümede sıkıntı yaşanacak.”
Takipteki alacakların da arttığına değinen Aydın, kredi kartı asgari ödeme tutarının artırılmasının bunda etkili olduğunu vurguladı. Aydın, “Müşteriler belli bir tutar ödemeye alışıkken, bir anda daha yüksek bir oranı ödemek zorunda kaldılar. Herkes buna adapte olamadı ve nakit akışını buna göre ayarlayamadı. Bu nedenle borçluluk arttı. Uygulama, bir yandan da aynı kredi kartı üzerinden daha fazla harcama yapılmasına sebep oluyor. Çünkü kartın limitinde her ay daha yüksek bir oranını boşaltıyorsunuz, aynı tutarı harcıyorsunuz” diye konuştu.

BES teminatlı krediler uzun vadede tasarrufu artırır

  1. Taksitli kart satışlarına sınır getirilmesinin senetle borçlanmayı artıracağı tartışılırken; ekonomi yönetimi tüm bireyselde bankaların vereceği kredi miktarının merkezi olarak belirlenmesini planlıyor. Bu, yurttaşı kayıt altına alınmayan borçlanma kanallarına daha fazla yönlendirecek.
  2. Kredi kartı borcu asgari ödeme tutarının artması takipteki alacakları artırdı. Uygulama borçların yanı sıra harcamaları da artırıyor. Çünkü, kartın limitinde her ay daha yüksek bir oranını boşaltıp o oran kadar harcama yapabiliyorsunuz.
  3. BES birikimlerinin uzun vadeye dönmesi için özendirici tedbirler alınmalı. BES birikimlerinin teminat gösterilip kredi çekilebilmesi, sistemden çıkışları azaltırken kısa vadeli ihtiyaçların karşılanmasını sağlar.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.