Ekonomi yönetimi tüm bireysel kredilere sınır getirmeye hazırlanırken bankacılık sektörü endişeli:
Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın’a göre tüketimi kısmaya odaklanan bankacılık düzenlemeleri tasarrufu yeterince özendirmezken, kayıtdışılığı tetikliyor. Aydın BES’in uzun vadeli birikim sağlaması için ek tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Finansbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, son yapılan bankacılık düzenlemelerini eleştirerek; tasarrufların artırılması için genel harcamaların bir miktar sınırlandırılmasının doğru olduğunu ancak tasarrufları özendiren uygulamalar da olması gerektiğini söyledi. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) bunun için iyi bir yöntem olduğunu belirten Aydın, ancak sistemin daha çok kısa vadeli birikim aracı olarak görüldüğünü ve 2-3 yıl gibi kısa sürelerde BES’ten çıkışlar yaşadığını anlattı. Bunu önlemek için Avrupa’da çeşitli yöntemler uygulandığını ifade eden Aydın, “Biz banka olarak BES’i teminat olarak gösteren kredi ürünü için birkaç kez izin istedik. Ancak mevzuat henüz buna uygun değildi. Bankaya, BES birikimlerini teminat gösterip kredi çekebilmelerine olanak tanınması çıkışları azaltır. Böylece hem kısa vadeli ihtiyaçlar karşılanır hem de sistemden çıkış önlenir” dedi.
Büyümede sıkıntı olur
Türkiye’de toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 28’inin taksitli olduğunu belirten Aydın, kredi kartına getirilmesi planlanan taksit sınırıyla ilgili şunları söyledi: “Düzenleme, özellikle ithalat payı yüksek olan veya lüks tüketimi yüksek olan ürünlerde olacak diye duyuyoruz ama henüz net bir bilgi yok. Buna alternatif üretilebilir. Ancak sektörün en büyük kaygısı üretilen çözümlerin kayıt altında olmaması. Özellikle endişe edilen iş senede kayarsa ne olacak? En son konut satışlarındaki senet oranının arttığı paylaşılıyor. Bu, müteahhitlerin üzerine çok ciddi bir finansman yükü binmesi demek. Üstelik de bu krediyi tam olarak riskini ölçemedikleri kişilere veriyorlar. Şu anda bu tip yönetilebilen kredi ürünlerinin dışına kayma olursa bu şekilde ödemeyi seçen her sektör için uzun vadeli kalıcı büyümede sıkıntı yaşanacak.”
Takipteki alacakların da arttığına değinen Aydın, kredi kartı asgari ödeme tutarının artırılmasının bunda etkili olduğunu vurguladı. Aydın, “Müşteriler belli bir tutar ödemeye alışıkken, bir anda daha yüksek bir oranı ödemek zorunda kaldılar. Herkes buna adapte olamadı ve nakit akışını buna göre ayarlayamadı. Bu nedenle borçluluk arttı. Uygulama, bir yandan da aynı kredi kartı üzerinden daha fazla harcama yapılmasına sebep oluyor. Çünkü kartın limitinde her ay daha yüksek bir oranını boşaltıyorsunuz, aynı tutarı harcıyorsunuz” diye konuştu.
BES teminatlı krediler uzun vadede tasarrufu artırır
- Taksitli kart satışlarına sınır getirilmesinin senetle borçlanmayı artıracağı tartışılırken; ekonomi yönetimi tüm bireyselde bankaların vereceği kredi miktarının merkezi olarak belirlenmesini planlıyor. Bu, yurttaşı kayıt altına alınmayan borçlanma kanallarına daha fazla yönlendirecek.
- Kredi kartı borcu asgari ödeme tutarının artması takipteki alacakları artırdı. Uygulama borçların yanı sıra harcamaları da artırıyor. Çünkü, kartın limitinde her ay daha yüksek bir oranını boşaltıp o oran kadar harcama yapabiliyorsunuz.
- BES birikimlerinin uzun vadeye dönmesi için özendirici tedbirler alınmalı. BES birikimlerinin teminat gösterilip kredi çekilebilmesi, sistemden çıkışları azaltırken kısa vadeli ihtiyaçların karşılanmasını sağlar.
Yorumlar
Yorum Gönder