Ana içeriğe atla

FinCEN Files araştırması Pulitzer Ödülü için finalist oldu

Dünya genelindeki kirli para akışı üzerine yapılan FinCEN Files araştırması uluslararası habercilik dalında Pulitzer Ödülü için finalist oldu. DW'den Pelin Ünker araştırmanın Türkiye ayağında yer almıştı.


ICIJ, BuzzFeed News ve medya ortaklarının dünyadaki kirli para akışı üzerine 16 aylık araştırması olan FinCEN Files araştırması dünyanın en prestijli gazetecilik ödülü olarak kabul edilen Pulitzer Ödülü'ne uluslararası habercilik dalında finalist oldu. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) üyesi DW'den Pelin Ünker'in de araştırmacı gazeteci grubu içinde yer aldığı haberler birçok uluslararası medya organının yanı sıra Deutsche Welle'nin Türkçe, İngilizce ve Almanca sayfalarında da yayınlanmıştı.

Columbia Üniversitesi'ne bağlı Pulitzer Kurulu'ndan yapılan açıklamada FinCEN Files gazetecilik ekibinin, "dünyanın en büyük bankalarından bazılarının uluslararası kara para aklama, mal ve insan kaçakçılığı ve yolsuzluktaki rolü ile ilgili kapsamlı ifşaatlar ortaya koyan 'devasa habercilik projesinden' ötürü" bu ödüle finalist olduğu belirtildi.

ICIJ üyesi ve DW Türkçe çalışanı gazeteci Pelin Ünker, FinCEN Files araştırmasını yürüten uluslararası gazeteci grubunun içinde yer aldı

Ortak gazeteciliğin gücüne övgü

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'ndan (ICIJ) yapılan açıklamada da, 88 ülkeden 400'den fazla gazetecinin bu araştırmaya katıldığı belirtildi. ICIJ Direktörü Gerard Ryle, "Bu ödüle aday gösterilmiş olmak dünyanın dört bir yanındaki ICIJ çalışanlarının ve ortak gazetecilerin azimli çalışmalarına bir övgüdür" dedi. Ryle, bunun ayrıca ICIJ modelinin kalbini oluşturuan "ortak gazeteciliğin" gücüne de bir övgü olduğunun altını çizdi.

ICIJ, BuzzFeed News ve medya ortaklarının 16 aylık araştırması olan FinCEN Files, ülkeler arasında zikzak çizen kirli paranın yolculuğunu ve bankalarla hükümetlerin bunu durdurmadaki başarısızlığını anlatıyor. FinCEN Files kapsamında DW Türkçe'de yayınlanan haberleri aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz:

The FinCEn Files: 2 trilyon dolarlık şüpheli fonlar dünyaya nasıl saçıldı?

FinCEN Files: Standard Chartered'ın Zarrab'ın suç şemasındaki rolü ne?

Deutsche Bank işlemleri yaptırımları atlatmaya nasıl yardımcı oldu? 

ABD bankalarından suçlama: Aktif Bank şüpheli işlemlere aracı oluyor

HSBC, gözetim altındayken kirli para transferine devam etti

FinCEN Files: Petkim'e Esad yönetimiyle ticaret yaptı suçlaması


FinCEN Files araştırması Pulitzer Ödülü için finalist oldu - DW Türkçe


 










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.