Ana içeriğe atla

Turkish Journalist Sentenced To Prison Over 'Paradise Papers' Investigation



Pelin Ünker: "Ich habe mit so einem Urteil gerechnet"

Ein Gericht in Istanbul hat DW-Reporterin Pelin Ünker zu einer Haftstrafe von mehr als 13 Monaten verurteilt - wegen Beleidigung und Rufschädigung eines Politikers. Noch ist die Journalistin aber auf freiem Fuß. DW-Korrespondentin Julia Hahn hat sie getroffen



"Paradise Papers": Haft für türkische Journalistin - NDR.de


"Die Nachricht selbst kann richtig sein. Trotzdem kann man in der Türkei wegen übler Nachrede bestraft werden" - genau das ist Pelin Ünker passiert. Anfang Januar wurde die Journalistin in Istanbul zu etwas mehr als einem Jahr Haft verurteilt - wegen "übler Nachrede".




Ünker: Şirketleri kabul edip dava açmak bir ilk oldu




Gazeteci Pelin Ünker, Paradise Papers yazı dizisiyle ilgili Binali Yıldırım ve çocuklarının açtığı davada para ve hapis cezasına çarptırıldı. Ünker "Hem şirketlerin varlığını kabul edip hem dava açmak bir ilk oldu" dedi.
Gazeteci Pelin Ünker, Cumhuriyet gazetesinde Kasım 2017'de yayımlanan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın çocuklarının Malta'daki off-shore şirketlerini konu alan Paradise Papers yazı dizisi nedeniyle 8 bin 660 lira para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Yıldırım ve çocuklarının şikayetçi olduğu davanın  karar duruşmasında İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Ünker'i "kamu görevlisine hakaret" suçu nedeniyle "suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğu" gerekçeleriyle para cezasına, "iftira" suçundan da hapis cezasına hükmetti. Cezada ertelemeye gidilmezken karar istinaf mahkemesine taşınacak.



Ünker: Dünyada bir ilk oldu
Gazeteci Ünker duruşma sonrası DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Ceza çıkacağı belliydi. Benim yaptığım haberlerde ceza gerektirecek, suç unsuru içeren bir ifade yok. Binali Yıldırım'ın avukatının iddiası gibi birşey yok. İçerisinde iftira, hakaret unsuru içeren hiçbir şey yok. Zaten kendisi de kabul etmişti haber içerisinde yer alan şirketleri. Hem kabul edip şirketlerin varlığını, ondan sonra dava açıp bir de ceza almak dünyada bir ilk oldu aslında. Burada aslında gazetecilik faaliyeti cezalandırılmış oldu" dedi.
Yargılamaların Türkiye'de artık gazetecinin parçası haline geldiğini belirten Ünker, " Öyle bir noktaya vardı ki, biz  arkadaşlarımızla tüm tanıdıklarımızla adliyede karşılaşır olduk. Artık gazeteciler sadece yazdıkları haberlerden değil, attıkları tweetlerden vs. hepsinden dolayı yargılanıyor. Öyle bir süreç var ve bu süreci bir şekilde atlatacağız diye umut ediyoruz. Haber yapmaya devam etmek gerekiyor.  Aslında burada amaç yıldırmak. Yani benim bir sonra yapacağım haber için bu ceza, böyle bir haber yapmamam için göz dağı anlamına geliyor bir yerde" diye konuştu. 



Tüm dünyada yayımlandı
2016 yılında Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine sızdırılan ve aralarında 40'ı aşkın ülkeden politikacıların da bulunduğu kişi ve büyük şirketlerin, off-shore hesapları ve paravan şirketler yoluyla vergi kaçırma uygulamalarını açığa çıkaran Paradise Papers (Cennet Belgeleri), dünya kamuoyunda büyük ilgi yaratmıştı. Verilerin analizi ve yapılan araştırmalar sonucu oluşturulan haberler dünyanın önde gelen medya kuruluşlarınca yayınlanmış, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) üyesi olan Pelin Ünker'in haberi de dünyadan diğer medya kuruluşlarıyla eş zamanlı olarak Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmıştı.

Pelin Ünker, ICIJ bünyesinde Türkiye'deki iş yapan tek gazetecinin kendisi olduğunu belirterek "Elime bir daha böyle bir şey ulaştığında ben acaba hapis cezası verecekler mi diye düşünüp belki haber yapmam diye düşünerek bu ceza veriliyor. Tabii ki gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.  Diğer gazeteciler nasıl yapıyorsa biz de yapacağız" diye konuştu.
Yıldırım "Gizlisi saklısı yok" demişti
Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, haberin yayımlanması sonrasında yaptığı açıklamada hayatı boyunca denizcilikle uğraştığını, siyasete girdikten sonra işlerini oğullarına bıraktığını belirterek denizcilik sektörünün küresel bir iş olduğunu, "bunun gizli saklı bir tarafı olmadığını" söylemişti.
Habere konu olan Binali Yıldırım ve çocukları ile Berat Albayrak ve Serhat Albayrak'ın şikayetiyle Ünker hakkında dava açılmıştı. Ünker'in aynı yazı dizisi nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağabeyi Serhat Albayrak ve Çalık Holding şikayetiyle yargılandığı diğer dava ise İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesinde 21 Şubat'ta görülecek.

DW/BK,ÖA,HT
© Deutsche Welle Türkçe


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.