Ana içeriğe atla

İBB yılda 500 milyon lira tasarruf edecek

İBB Başkanı İmamoğlu, İBB’de tasarrufları artırıp borçları yönetecek bir çalışma hazırlıyor. En büyük tasarruf yılda 500 milyon lira akıtılan AK Partiye yakın vakıf ve derneklerden olacak.




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 gün sonra mazbatasını aldı. Peki yaklaşık 22 milyar lira borcu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) İmamoğlu’nu nasıl bir dönem bekliyor?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlediği bir seçim mitinginde belediyelerin borç içerisinde olduğunu şu sözlerle ifade etmişti: 'Belediyelerin çoğu batık, bitik. Personelinin maaşını ödeyemiyor, sanki yerel seçimler bitecek bunlar sanki Türkiye’nin ekonomisini düzeltecek.’ Ağır borç yükü altındaki belediyelerden biri de İstanbul. 

İBB’nin 20 milyar 214 milyon lira mali borcu bulunurken, iştiraklerin alacaklarıyla birlikte toplam borç 22 milyar lirayı buluyor. Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moodys’in raporlarına göre borçların yüzde 80’i döviz cinsinden. Belediyenin bağlı kuruluşu İSKİ’ye 4.5 milyar lira, iştirakleri İGDAŞ’a 1.9 milyar lira, İSTAÇ'a 292.2 milyon lira, AĞAÇ AŞ'ye 191 milyon lira, İSPER AŞ'ye 148 milyon lira, İSTON AŞ'ye 143.5 milyon lira borcu var.


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı
'Yönetilemeyecek düzeyde değil'
Bu tabloyu devralan CHP’ye göre borçlar yüksek olsa da yönetilemeyecek düzeyde değil. Gazete Duvar’a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, 'İstanbul'un mali olarak ciddi anlamda borcu var ama bu yönetilemez bir borç değil. 22 milyar liranın ciddi bir rakam olduğunu farkındayız. Ancak büyükşehir belediyesi imkanlarıyla bu borç yönetilebilir’ dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediyenin tasarruflarını artıracak bir çalışma hazırladığı bilgisini veren Balyalı, 'Önümüzde süreçte yapılacak tasarruflar ve uygulanacak mali disiplinle birlikte israf kalemleri ortadan kaldırılacak. Ödemeler dengesi gözden geçirilecek. Hazırlanan çalışma yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak’ diye devam etti.

'Tarikat ve cemaatlere kapı kapandı'
Tasarruf kalemleriyle ilgili bilgi veren Balyalı, siyasi içeriği olan vakıflara her yıl yaklaşık 500 milyon lira para aktarıldığına dikkat çekti. Buna göre belli protokoller dahilinde İBB, vakıfların yapması gereken harcamaları üstleniyor. Buradan yılda 400-500 milyon lira civarında bir tasarruf sağlanması bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'STK (sivil toplum kuruluşu)- Okul-Yurt Faaliyeti Raporu 2018’e göre geçen yıl İBB’den en yüksek katkıyı 74.3 milyon lira ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Konseyi Üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) aldı. İkinci en yüksek katkıyı 51.6 milyon lira ile yönetim kurulu ve genel kurul üyeleri arasında yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Esra Albayrak, eniştesi Ziya İlgen ve aynı yıl İBB Başkanlığını yürüten Mevlüt Uysal’ın yer aldığı Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) alırken, Ensar Vakfı 29.8 milyon lira katkı ile üçüncü, Türkiye Maarif Vakfı 26.5 milyon lira ile dördüncü, Okçular Vakfı 16.6 milyon lira ile beşinci sırada yer alıyor. Ensar Vakfı’nın adı çocuk istismarı haberiyle gündeme gelmişti. Haziran 2016’da kurulan ve yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan okul açma yetkisine sahip olan tek kurum olan olan Türkiye Maarif Vakfı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurtdışında Gülen cemaatine ait 18 okulu devralmıştı. Okçular Vakfı’nın Mütevelli Heyeti’nde ise yine Bilal Erdoğan yer alıyor. Rapora göre Önder İmam Hatipliler Derneği de aynı yıl İBB’den 13.3 milyon lira destek aldı.

İstanbul’da imkanların herkese yaygınlaşma problemi olduğuna dikkat çeken Tarık Balyalı, 'Vakıf ve derneklerden çok önemli öncelikler olduğunu düşünüyoruz. Son bir buçuk yıl içerisinde yandaş vakıflara aktarılan bütçe ortalama bir ilçe belediyesinin bütçesi kadardır. 100 binlerce insanın yaşadığı yerin bütçesinin vakıf ve derneklere gidiyor olması kabul edilemez. Tüm kaynaklar kent sakinlerinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak’ dedi.

Öte yandan dün Fox TV canlı yayınında konuşan Ekrem İmamoğlu, ilk icraatıyla ilgili “İstanbulkart öğrenciler için aylık 50 TL oluyor” açıklaması yaptı. Bu, aylık öğrenci akbilinde 35 liralık indirim anlamına geliyor.

Bütçenin yüzde kaçı harcandı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 bütçesi ise 23 milyar 800 milyon lira. Bağlı kuruluşlar (İSKİ ve İETT) ve bağlı şirketlerle (İGDAŞ, İSPARK vb.) konsolide bütçe 58 milyar liraya ulaşıyor. Tarık Balyalı, normal şartlarda bu rakamın dörtte birinin harcanmış olması gerektiğini, rakamları inceleyeceklerini söyledi. İBB’nin sitesinde henüz ilk üç aylık veriler yer almıyor. 

2018’de İstanbul’un bütçesi 18 bakanlıktan fazlaydı. İBB'nin 20 milyar 100 milyon liralık bütçesi, İSKİ ve İETT ile birlikte 42 milyar 600 milyon lirayı buluyordu. Buna göre İBB, 2018’de Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hariç diğer tüm bakanlıklardan daha fazla para kullanabilmişti. Buna rağmen İstanbul’un 2018 bütçesi 3 milyar 723 milyon 77 bin 536 TL açık verdi.

Muhalif belediyelere dönük hazırlık
Seçimlerin ardından akıllardaki bir soru işareti de Beştepe'nin muhalefete geçen yerel yönetimlerdeki karar süreçlerine müdahil olup olmayacağı ile ilgili.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, AKP’nin seçimlerde İstanbul ve Ankara’yı kaybetmesinin ardından, belediyelerde belli bir tutarın üzerindeki ihalelerin onay makamını Cumhurbaşkanı olarak belirleyen bir genelge hazırlığı yapıldığını yazmıştı.

Tarık Balyalı, mevcut yasalar çerçevesinde böyle bir ihtimalin söz konusu olmadığını ve bu ihtimali hiç doğru bulmadıklarını belirterek, ‘Yerel sorunların çözümü belediyeden geçer. Merkezi idareden böyle bir yaklaşım olması doğru olmaz. Yatırımların o şehirde yaşayan insanların ihtiyaçları doğrultusunda yapılması gerekir. Bu ihtiyaçları da en iyi belediye başkanı bilir’ diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.