Ana içeriğe atla

Gayrimenkul sertifikası alan kaybetti

Normal şartlarda konut sahibi olamayacak kesimlerin borsada büyük projelerden pay alıp kazanacağı iddiasıyla sunulan gayrimenkul sertifikası yaklaşık iki ayda yüzde 12 eridi.


Ev alacak birikimi olmayan küçük yatırımcının, gayrimenkul projelerine borsada pay senetleri üzerinden ortak olmasını sağlayan gayrimenkul sertifikası bekleneni vermedi. Hükümet projenin, ev almaya gücü yetmeyen dar gelirliye konut projelerinden faydalanma imkânı sunacağını iddia ediyordu.

Ancak Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikasını alanlar kaybetti. İhraç edilen ilk sertifika, borsada işlem gördüğünden bu yana yüzde 12 düşüşte.

Sermaye Piyasası Kanunu ile 2016’da yenilenen gayrimenkul sertifikası arz tebliği sonrasında Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı, TOKİ ve Makro İnşaat’ın gelir paylaşımı ortaklık modeli ile İstanbul Başakşehir’de inşa edilen Park Mavera 3 Projesi için gerçekleştirilmişti. İhraca aracılık eden Vakıf Yatırım Menkul Değerler’in Genel Müdürü Kemal Şahin, 10 firmanın daha halka arz için sırada olduğunu belirtmişti.

Borsa yükseldi
Ancak büyük umutlarla başlanan sertifika ihracı ilgi görmedi. İhracın ilk gününde halka arz fiyatı olan 42.50 TL’nin üzerinde alıcı çıkmazken, sertifika fiyatı bu fiyatın da altına indi. Başka firmalar tarafından ise sertifika ihracı yapılmadı.

Toplam 3.37 milyon adet sertifika 7 Nisan’da 42.50 liradan işleme başlarken, 10 Nisan’da en yüksek 42.60 seviyesini gördü. Daha sonra düşüşe geçen sertifika 12 Mayıs’ta 36.40 liraya kadar geriledi. Geçen hafta itibarıyla ise 37.5 seviyelerinden işlem görüyor. Buna göre sertifikanın değerinde yaklaşık yüzde 12 düşüş yaşandı. Aynı dönemde Borsa İstanbul yaklaşık yüzde 10 yükseldi.


Rüzgâr erken bitti
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Kapital FX Araştırma Müdürü Enver Erkan, “Fiyatın düşmesi demek, ilk ihraç edilen tarihte alanların zarar etmesi demek haliyle, bu bakımdan kötü. Gayrimenkul sertifikaları da işleme konulduğunda sermaye piyasalarında bir derinleşme amaçlanmıştı, ancak hem likidite anlamında, hem de talep anlamında önemli sıkıntılar var. Bu rüzgâr da biraz erken bitti denilebilir” dedi.

Gayrimenkul sertifikasının halka arz fiyatı itibarıyla son derece yüksek bir fiyattan ihraç edildiğini söyleyen Erkan, bu nedenle yeterli talebin oluşmadığına dikkat çekti. Erkan, sertifikanın tanıtımının da yeterince yapılmadığını belirtti. Yabancı alımının olmamasının önemli bir eksiklik olduğuna değinen Erkan, şöyle devam etti: “ Doğru değerleme, iyi tanıtım ve uygun alım satım koşullarıyla derin bir piyasa oluşturmak gerekiyor. Mesele yüksek fiyattan halka arz etmek değil, aksine halka arz fiyatı düşük olsun, yatırımcı ucuz fiyattan alsın ve kâr etsin ki bundan sonraki ihraçlarda da yeterince istekli olsun. Borsa İstanbul’un yeni halka arzlara talep toplama konusunda da bu anlamda sıkıntıları olduğunu düşünüyorum.

İLKİ MARTTA ÇIKMIŞTI 
Barınma hakkını finansallaştıran uygulama, konut sektörünün kapsayamadığı dar gelirli kesimin birikimlerinin de inşaat firmalarının finansmanı için kullanılmasına olanak tanıyor. Bu kapsamda ihraç edilen ilk sertifikanın talep toplama süreci mart ayı sonunda gerçekleştirilmişti.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.