‘Melekler’ diye adlandırdığı modelleriyle ün yapan Victoria’s Secret şeytan çıktı
Beş yıl önce yaptığı anlaşma ile Burkina Faso’dan organik pamuk satın almaya başlayan ABD’li ünlü iç giyim firması Victoria’s Secret, 10-15 yaş arasındaki çocukların kötü şartlarda, dövülerek çalıştırılmasına göz yumarak bu suça ortak oluyor.
Yıllık cirosu milyar dolarlarla ifade edilen ABD’li iç giyim firması Victoria’s Secret’in organik pamuk üretimi için Batı Afrika’nın fakir bir ülkesi olan Burkina Faso’da çalıştırdığı çocuklar, sistemin kusurlarını gün yüzüne çıkardı. Firma, ülkedeki kadınların ve çocukların yaşam kalitesini arttırdığını iddia ederken ABD’li finans dergisi Bloomberg Markets’ın yaptığı araştırma, acı gerçeği ortaya koydu. Bloomberg; şubat sayısında yer alan dosyasında, Burkina Faso’da 10-15 yaş arasındaki çocukların kötü şartlarda, dövülerek çalıştırıldığını iddia ediyor.
Victoria’s Secret, 2007’de yaptığı anlaşma ile Burkina Faso’dan organik pamuk satın almaya başladı. Amaç, sürdürülebilir hammadde temin etmek ve Afrikalı kadın çiftçileri desteklemekti. “Yüzde yüz yağmur suyuyla beslenen ve hiçbir tarım ilacı kullanılmadan elde edilen” pamuk kullandığını 2009’un sevgililer gününde duyuran şirket, ürünlerini insanların yaşam kalitesini arttırdığı iddiasıyla piyasaya sürdü.
Bloomberg’in 2011’in aralık ayında ortaya koyduğu gerçek, firmayı konuyu araştırmya itse de aylar geçmesine rağmen Burkina Faso’da hiçbir şey değişmedi.
Geçen ay Bloomberg’e konuşan “Burkina Faso”lu çocuk işçiler, okula gitmek yerine güneş doğmadan işe başladıklarını, günde 500 sıradan fazla tarlayı sadece kas gücüyle ve çapayla işlediklerini, öküz ya da saban kullanmalarının yasak olduğunu anlattı. Tüm gün eğilerek pamuk topladıklarını anlatan çocuklar “bunun acı verici olduğunu” ve eğer yavaş davranırlarsa şeflerinin onları dövdüğünü söyledi. Diğer yandan çocukları çalışmaya zorlayan çiftçilerin kendine ait bir hayvanı ya da 150 dolara alabilecekleri bir sabanları yok. Dünya Bankası tahminlerine göre ülkede nüfusun yüzde 81’i günlük 2 dolardan az gelire sahip. Çiftçiler, ellerinde doğru araçların olması halinde çocuk işçilere gerek kalmayacağını düşünüyor. ABD Çalışma Bakanlığı, raporlarında, Burkina Faso’yu çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin yaşandığı yer olarak tarif ediyor.
215 milyon çocuk
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre dünyada 215 milyonun üzerinde çocuk işçi var. Bu çocukların 157 milyonu 15 yaşın altında. Çalışan 5-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 60’ı tarım, hayvancılık, ormancılık, balıkçılık ve su ürünleriyle ilgili işlerde istihdam ediliyor. 115 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. TÜİK’in son çocuk işgücü istatistiklerine (2006) göre de Türkiye’de 6-17 yaş arasındaki 16 milyon 264 bin çocuktan 958 bini çalışıyor.
İstismarda yalnız değil
İlaç firması Bayer’in, 2004’te Hindistan’da 1500 çocuk çalıştırdığı için başı derde girdi. Chiquita, Nisan 2002’de Ekvador’daki muz tarlalarında 8-13 arası çocuk işçileri günlük 3.5 Avro’ya çalıştırıyordu. Coca-Cola, 1880 sonlarında Birleşik Devletler eyaleti Georgia Atlanta’da üretime başladı. Coca-Cola’nın ilk patronuAsa Chandler, çocukların fabrikalarda köle gibi çalıştırılmasını savundu. Şirketin 2003’te dağıttığı promosyon oyuncak kutup ayılarının Tayland’da çocuk işçilerce yapıldığı ortaya çıktı. 2002’de Bangladeş’teki Walt Disney fabrikasında günde 14-15 saat çalışarak Disney tişörtü diken işçilerin olduğu ve çalışanların bekçiler tarafından dövüldüğü öğrenildi. McDonald’s’ın oyuncaklarının yapıldığı fabrikada çocukların çalıştırıldığı ve yaşlarının, illegal yollardan daha büyük gösterildiği duyuruldu. 2000’li yıllarda ünlü spor markası Nike’ın Pakistan, Vietnam gibi ülkelerde, çocuk işçilerin köle gibi çalıştırıldığı atölyelerde üretim yaptırdığı ortaya çıktı. İngiliz Observer gazetesi 2007’de Amerikalı giyim markası GAP’nin Hindistan’daki fabrikasında 10 yaşındaki çocukları çalıştırdığı ortaya çıkardı.
Yorumlar
Yorum Gönder