Dönüşü olmayan hatalara yol açmamak için Mersin projesi yeniden düşünülmeli
Van depreminden sonra kentsel dönüşüm konusunda gösterilen hassasiyet, fay hattı üzerine kurulacak olan Akkuyu nükleer santralı için gösterilmiyor. Mersin Ticaret Odası Başkanı Aşut, Mersin’de santral için tahsis edilen arazinin zemin açısından uygunluğunun akıllarda soru işareti yarattığına dikkat çekerek etütlerin yenilenmesini istedi.
Japonya’daki nükleer felaketten sonra Avrupa’da yeni santral yapımı şöyle dursun mevcut santrallardaki üretimin kademeli olarak düşürülmesinin planlandığı bir dönemde, Türkiye, yakınından aktif bir fay hattı geçen Mersin Akkuyu’da nükleer santral yapılmasında ısrarcı. AKP hükümeti, Van depreminden sonra kentsel dönüşüm konusunda gösterdiği hassasiyeti, fay hattı üzerine kurulacak olan Akkuyu nükleer santralı için göstermiyor.Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, nükleer enerjinin konuşulabileceği ancak önemli olanın santralın yapımında kullanılacak teknoloji, fiyat ve yer seçimi olduğunu söyledi. Aşut “İş dünyası olarak bizler ucuz ve sürekli enerji peşindeyiz. Ancak, asla bunu yaşadığımız çevreye telafisi imkânsız zararlar verecek şekilde olması taraftarı değiliz” dedi.
Enerjinin bir ülkenin ekonomik gelişmesi için ‘olmazsa olmaz’ bir faktör olduğuna işaret eden Aşut, alternatif enerji kaynaklarının araştırılmasını desteklediklerini, ancak bu arayışların doğa ve tabiatla uyum içinde geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Akkuyu’ya kurulacak bir nükleer santralın, kamuoyu yeterince tatmin edilmediği takdirde ölü yatırımlara yol açacağını ifade eden Aşut, bölgenin enerji ihtiyacının arttığını, ancak bu ihtiyacın giderilmesi için başka çözümler de üretilebileceğini belirterek Mersin’in rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Turizm ve tarımı tehlikeye sokar
AB’nin de desteğiyle Türkiye’de ilk defa uygulamaya konulan bölgesel yenilikçilik ve kalkınma projesi ‘RIS Mersin Projesi’ ile birlikte kentin geleceğine yön verecek üç ana sektör belirlediklerini söyleyen Aşut şunları söyledi: “Bu sektörler tarım-gıda, lojistik ve turizm. Her üç sektörde de çok ciddi yatırımlarımız var. Ancak nükleer santralın özellikle bir turizm cenneti olma niteliği taşıyan Akkuyu’da yapılması başta turizm olmak üzere, tarım-gıda sektöründeki yatırımları maalesef tehlikeye düşürecek. Bizler iş dünyası olarak şehrimizde yapılacak yatırımların bütüncül bir stratejiyle ele alınması ve şimdiye kadar emek sarf ederek belirli bir noktaya getirdiğimiz diğer yatırımların göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz.”
Kamuoyu tatmin edilmeli
Nükleer konusunda bilim insanlarının daha çok konuşması, kamuoyunu bilgilendirmesi ve mutlaka tatmin edilmesi gerektiğini söyleyen Aşut, “Her türlü risk faktörü dikkate alınmalı. Tam da ‘risk faktörleri’ nedeniyle bu tarz bir santralın Mersin’de kurulması konusunda tereddütlerimiz var. Santral için tahsis edilen arazinin zemin açısından uygunluğu akıllarda soru işareti yaratıyor, buraya oldukça yakın fay hattı bulunuyor. Dönüşü olmayan hatalara yol açmamak için zemin etütleri hassasiyetle yapılmalı ve fay hattı haritası üzerinde yeniden çalışılmalı” diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Gönder