Ana içeriğe atla

Mellat büyüme çabasında


Türkiye’de üç şubesi bulunan yasaklı banka Mellat Van ve Trabzon’da şube açma hazırlığında


Birleşmiş Milletler’in geçen ay aldığı kararla yasaklı bankalar arasına giren Bank Mellat’ın Türkiye’deki faaliyetleri giderek hızlanıyor. Türkiye’deki mevduatını yılın ilk altı ayında yüzde 60 arttıran banka yeni şubeler açmaya hazırlanıyor.


ABD heyetinin Türkiyeye üst düzey bir heyet gönderek İranla iş yapan bankaları kara listeye alacağına dair uyarması gözleri Türkiyede faaliyet gösteren İran kökenli Bank Mellata çevirdi. Birleşmiş Milletlerin geçen ay İranda nükleer, roket ve savunma çalışmalarına ilişkin kaynak ayırdığı gerekçesiyle ambargo kararı aldığı bankalar arasında yer alan Bank Mellat, Türkiyedeki mevduatını yılın ilk altı ayında yüzde 60 arttırdı.
Birleşmiş Milletler geçen ay aldığı kararda Bank Mellatın İran nükleer, roket ve savunma çalışmaları için milyonlarca dolarlık işlem gerçekleştirdiğini belirtmişti. ABDyle yakın işbirliği yapan AB ülkelerinin yaptığı zirvede de İran bankalarına karşı temkinli olunması kararı çıktıİran CumhurbaşkanıMahmud Ahmedinejad, ülkesine uygulanan ambargolarını çöpe atılması gereken kullanılmış bir mendil” diye tanımlamıştı.
Ancak bankalarının kara listeye alınmasından sonra Almanyadan da umudunu kesen İranın, Batının ambargosunu delmek için Türk bankalarına yöneldiği ve Türk bankalarını can simidi olarak gördüğü belirtiliyor.
İranın Bank Melliden sonraki en büyük ikinci devlet bankası olan Bank Mellatın Türkiyede üç şubesi bulunuyor. Banka dördüncü şube için Kasım 2009da Trabzonda şube açma hazırlıklarına başladı ve nisanda Vanda şube açmak için talepte bulundu. İlk altı ayda nakdi kredileri yüzde 14.25 artan Bank Mellat hacmini 181 milyon 458 bin TLye çıkarttı.


İki Türk bankası faal


Bankanın toplam mevduatı yüzde 59.86 artışla 6 ayın sonunda 62 milyon 456 bin TLye yükselmiş durumda. Miktarı küçük olmasına karşın artış hızı açısından bakıldığında Türkiyede faaliyet gösteren bankalar arasında birinci sıraya yerleşen Bank Mellatın yakaladığı hız dikkat çekici.
İranın yüzde 100 iştiraki olan Bank Mellat, 5 şubat 1981de Bakanlar Kurulundan aldığı izin üzerine 16 Nisanda İstanbulda faaliyetlerine başladı.
Banka 16 Nisan 1982 tarihinde Ankara şubesini, 15 Mayıs 1985te İzmir şubesini açtı. Bank Mellat denizaşırı şubeleri, yurtiçi ekonomik aktivitelerin yanı sıra Türk-İran ortak projelerine destek sağlayarak iki ülke arasındaki ticareti güçlendirmeyi amaçlıyor.
Ziraat Bankasının ve Halkbankın Tahranda birer temsilciliği bulunuyor. Türkiye Bankalar Birliğinden (TBB) edinilen bilgiye göre Türk bankalarının da Arap bölgesine olan ilgisi giderek artıyor. En son geçtiğimiz ay İş Bankasının Şamda temsilcilik açmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) izin aldığı duyurulmuştu.

Uyarı resmi web sitesinde


ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yaptırımlar konusunda hükümetler ve özel sektör temsilcileriyle yürüttüğü görüşmeleri bitirdiğini resmi web sitesinden duyurdu. Türkiye, Japonya, G. Kore, Brezilya, Bahreyn, Ekvador, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı ve toplamda üç hafta süren görüşmelerle ilgili şunlar kaydedildi: Yetkililer İran’ın küresel finansal sistemden beslenmemesi gerektiği konusunda brifing verdi. İran’a yaptırım uygulanmaması durumunda ABD ile finansal ilişkilerinin sona erdirileceği konusunda uyarıda bulundu.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.